Program

Tisdag

Flygresa från Stockholm Arlanda till Berlins nya flygplats BER/Brandenburg.  SAS eller Norwegian Air, tidig morgon.

Vid ankomsten till Berlin möts vi av vår buss och chaufför. Vi äter lunch i Berlin innan vi åker söderut på autobahn i Tyskland och tar sikte på Sachsen Anhalt, närmare bestämt Lutherstaden Wittenberg.

Vi checkar in på vårt hotell, ”Am Schwanenteich”,  mycket nära centrum, men i ett lugnt och stilla område

Guidning i Stadtkirche där Luther var predikant och själasörjare i över 30 år  och där vi också kan se Cranachs berömda ”reformationsaltaruppsats”. Göran Agrell är vår ”guide”.

Fritt på kvällenOnsdag

Frukost på hotellet. Utcheckning .

Förmiddagen ägnas åt  Lutherhaus, Luthers kloster, som blev hem för honom, Käthe och deras barn och internat för hans studenter. Som museum rymmer det en biografisk rundvandring, där vi får följa Luthers liv i Wittenberg steg för steg.


Lunch intar vi på Brauhaus Wittenberg.

Göran guidar oss sedan vidare i Schlosskirche med tesdörren, där Luthers 95 teser mot avlatshandeln (kanske) spikades upp och med Luthers och Melanchtons gravar.

Senare på eftermiddagen avresa med vår buss till Eisenach. Från hotellet.

Incheckning på vårt hotell Kaiserhof i centrala Eisenach

Fritt på kvällen.

Torsdag
Frukost på hotellet. Vi åker med vår buss  till Wartburg.  I Wartburg besöker vi den magnifika borgen , där Luther satt som fredlös och översatte Nya Testamentet till tyska.

Gemensam lunch när vi kommer tillbaka till Eisenach.  Efter lunchen går vi en promenad tillsammans med både Göran och Stefan, då både Luther och Bach har anknytningar i denna stad. Och nu tar Stefan över och det handlar främst om Bach – men också om Luther!

Stefan guidar på Bachhaus i Eisenach.

Fritt på kvällen

Fredag

Frukost och utcheckning från hotellet.

I dag styr vi kosan mot Leipzig.  På vägen dit besöker vi dels Arnstadt och dels Waltershausen. I båda byarna finns orglar som till stor del är i original från Bachs tid.

Stefan berättar för oss om orglarna och spelar något för oss och så sjunger vi någon Lutherkoral, tonsatt av Bach. Om vi har några orgelspelare med på resan, så får även de möjlighet att pröva den fantastiska Trostorgeln i Waltershausen

Lunch äter vi i Arnstadt.

Vi kommer till Leipzig på eftermiddagen och checkar in på hotellet , nära Centrum

Kvällen fri.

Lördag

Frukost på hotellet.

På förmiddagen besöker vi tillsammans det fina Bachmuseet. Den som vill följer sedan med till Nikolaikyrkan, som betytt så mycket, bl a  i samband med Tysklands enande 1989..

Tid för shopping och eget turistande. Lunch på eget initiativ och egen bekostnad.

På eftermiddagen Motett i Thomaskyrkan. De senaste gångerna vi varit här har också Thomanerchor medverkat – så vi hoppas på detta även denna gång. (Just denna möjlighet behöver vi undersöka när vi kommit lite närmare i tid.)

Därefter träffas vi på en trevlig restaurang till gemensam avslutningsmiddag, som alltså ingår i resans pris.

Söndag

Hemresedag.

Vår buss hämtar oss på förmiddagen och vi kör till Berlin. Vi äter lunch på ett trevligt ställe strax utanför Berlin.

Vi flyger hem från Berlin direkt till Arlanda  på kvällen/eftermiddagen

Reservation även för andra smärre ändringar i programmet, beroende på öppettider,  bussresor, flygtider etc.

Förutsättningen för att denna resa ska kunna bli av är att deltagarantalet uppgår till minst 17 st  (Max antal deltagare 22)