Program

(Programmet är detsamma under höstens resa 2018:  25 – 30 september)

Tisdag

På morgonen flygresa från Stockholm Arlanda till Berlin, eventuellt via Köpenhamn. Vid ankomsten till Berlin möts gruppen av vår buss och chaufför. Vi äter lunch i Berlin innan vi åker söderut på autobahn i Tyskland och tar sikte på Sachsen Anhalt, närmare bestämt Lutherstaden Wittenberg.

Vi checkar in på vårt hotell, ”Am Schwanenteich” mycket nära centrum men i lugnt och stilla område

Guidning i Stadtkirche där Luther var predikant och själasörjare i över 30 år  och där vi också kan se Cranachs berömda ”reformationsaltaruppsats”. Göran Agrell är vår ”guide”.

Fritt på kvällenOnsdag

Frukost på hotellet. Utcheckning .

Förmiddagen ägnas åt  Lutherhaus, Luthers kloster, som blev hem för honom, Käthe och deras barn och internat för hans studenter. Som museum rymmer det en biografisk rundvandring, där vi får följa Luthers liv i Wittenberg steg för steg.


Lunch intar vi på Brauhaus Wittenberg.

Göran guidar oss sedan vidare i Schlosskirche med tesdörren, där Luthers 95 teser mot avlatshandeln (kanske) spikades och med Luthers och Melanchtons gravar.

Senare på eftermiddagen avresa mot Eisenach.

Incheckning på vårt hotell i Eisenach.

Rundvandring med båda våra föreläsare i Eisenach, där även Luther bodde under sin studietid,

Fritt på kvällen.

Torsdag
Frukost på hotellet. Vi åker med vår buss  till Wartburg.  I Wartburg besöker vi den magnifika borgen , där Luther satt som fredlös och översatte Nya Testamentet till tyska.

Gemensam lunch när vi kommer tillbaka till Eisenach.  Och nu tar Stefan över och det handlar främst om Bach – men också om Luther!

Stefan guidar på Bachmuseet i Eisenach.

Fritt på kvällen

Fredag

Frukost och utcheckning från hotellet.

I dag styr vi kosan mot Leipzig.  På vägen dit besöker vi dels Arnstadt och dels Waltershausen. I båda byarna finns orglar som till stor del är i original från Bachs tid.

Stefan berättar för oss om orglarna och spelar något för oss och så sjunger vi någon Lutherkoral, tonsatt av Bach. Om vi har några orgelspelare med på resan, så får även de möjlighet att pröva dessa fantastiska och vackra orglar.

Lunch äter vi i Arnstadt.

Vi kommer till Leipzig på eftermiddagen och checkar in på hotellet.

Kvällen fri.

Lördag

Frukost på hotellet.

På förmiddagen besöker vi tillsammans Bachmuseet. Den som vill följer sedan med till Nikolaikyrkan, som betytt så mycket, bl a  i samband med den tyska frigörelsen från DDR i slutet av 1980-talet.

Tid för shopping och eget turistande. Lunch på eget initiativ och egen bekostnad.

På eftermiddagen Motett i Thomaskyrkan. De senaste gångerna vi varit här har också Thomanerchor medverkat – så vi hoppas på detta även denna gång.

Därefter träffas vi på en trevlig restaurang till gemensam avslutningsmiddag.

Söndag

Hemresedag.

Vår buss hämtar oss  och vi kör till Berlin. Någon stans i Berlin äter vi lunch innan bussen kör oss ut till flygplatsen,

Vi anländer till Arlanda ganska tidig kväll.

Närmare flygtider meddelas senare. (Air Berlin, som vi har åkt med tidigare, har ju gått i konkurs och flyger sista turen 28 oktober 2017 och nu har vi andra flygbolag, men har ännu inte bestämt oss för vilket.)

Reservation även för andra smärre ändringar i programmet, beroende på öppettider,  bussresor, flygtider etc.

Förutsättningen för denna resa är att deltagarantalet uppgår till minst 17 st (Max antal deltagare 25)